Belgisch Centrum voor Geleidehonden

De mobiliteit van blinden en slechtzienden vergroten door een geleidehond

Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden is een nationale non-profit organisatie die honden kweekt en opleidt tot geleidehond voor mensen met een visuele beperking. Zo kunnen zij in onze ‘ziende’ maatschappij weer op een veilige, meer ontspannen en efficiëntere manier actief zijn.

  18.40 Aantal voltijds equivalenten personeel in 2022
  300 Vrijwilligers in 2022
Werkt rond
Waar
In België
Antwerpen
Vlaams-Brabant
Waals-Brabant
West-Vlaanderen
Oost-Vlaanderen
Henegouwen
Luik
Limburg
Luxemburg
Namen
Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Donorinfo

Op zoek naar duidelijke, objectieve en gedetailleerde gegevens over dit goede doel?

De rekeningen van deze organisatie zijn in alle transparantie en onafhankelijkheid geanalyseerd, toegelicht en gepubliceerd door Donorinfo.

Wat doet Belgisch Centrum voor Geleidehonden?

Het BCG selecteert de beste moeder- en vaderhond en laat de moeder bevallen in een huiselijke omgeving in het eigen breedingcentrum. Het BCG kweekt voornamelijk zelf pups, soms koopt het ze aan. Na 8 weken verhuizen de pups naar een pleeggezin. Hier leren ze een jaar lang alle basiscommando’s. Geleidehonden in opleiding mogen overal mee naartoe: van de supermarkt tot de bibliotheek. Vervolgens starten ze aan hun opleiding in het centrum. Die duurt 6 tot 8 maanden. De opleiding tot geleidehond is erg uitdagend voor de honden; slechts 50 % slaagt en maakt het als geleidehond.

Na de intensieve training weet de instructeur perfect wat de hond kan en welk karakter hij of zij heeft. Het combineren van het team tussen mens en hond, noemen we de ‘matching’. De blinde of slechtziende persoon komt dan 2 weken in het centrum voor een opleiding, de zogenaamde class. Wanneer ze aan elkaar gewoon zijn en met elkaar hebben leren werken, volgt er een week intensieve training thuis bij het nieuwe baasje. Daarna gaat de carrière van de geleidehond gaat van start.

Jaarlijks brengt een instructeur een bezoek om na te gaan of het duo nog optimaal samenwerkt. Soms moet de hond bijscholing krijgen, bijvoorbeeld door een verhuis of verandering van werk van het baasje. Tussen het negende en elfde levensjaar gaan de meeste honden met pensioen. In overleg met de geleidehondgebruikers zoekt het BCG een plekje waar ze kunnen genieten van hun welverdiende rust. 

 


Teksten en foto's worden door de organisaties gewijzigd.
Laatste wijziging door de organisatie: 03/07/2023

Afbeelding
Geleidehondgebruiker Kristien

Tijdens de wandelingen zorgt Quiny ervoor dat ik nergens tegenloop of niet struikel over obstakels. Ze is mijn echte heldin!

Geleidehondgebruikster Kristien

Hoe kan je Belgisch Centrum voor Geleidehonden helpen?

 

Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden is een vereniging zonder winstoogmerk die afhankelijk is van giften en legaten, de opleiding van een geleidehond duurt gemiddeld 2 jaar en kost 25.000 euro. Toch stelt het Belgisch Centrum voor Geleidehonden de honden kosteloos ter beschikking van de personen met een visuele beperking. Een actie organiseren voor onze organisatie of graag een donatie doen? Dat kan op www.geleidehond.be

 

 
  • Vrijwilligers bij de dopjesactie
  • Karweitjes, onderhoud 
  • Administratieve ondersteuning
  • Andere: pleeggezin van vakantieopvang tot één jaar puppypleeggezin
Je vindt ons ook terug op volgende platformen:

Opbrengsten in 2022

  €118.594 Particuliere giften en bedrijfsmecenaat
  €15.393 Overheidssubsidies
  €80.698 Opbrengsten uit activiteiten, sponsoring of evenementen
  €41.596 Andere bedrijfsopbrengsten