Wiel van verandering: De route naar meer fietsgebruik

Het fietslandschap evolueert voortdurend, gedreven door een groeiende gemeenschap van fietsers die streven naar verbeterde infrastructuur en veiligheid op de wegen. Volgens Lieven Jacobs, communicatiemanager van Fietsersbond, belooft 2024 een cruciaal jaar te worden voor hun organisatie. Ontdek in dit artikel wat hun doelstellingen zijn voor 2024 en hoe ze deze gaan realiseren.

Doelstellingen en uitdagingen voor Fietsersbond in 2024:

Fietsgebruik stimuleren

“Onze kernmissie blijft onveranderd – meer mensen aanmoedigen om hun fiets te gebruiken voor hun dagelijkse verplaatsingen. Aan de hand van inspirerende communicatie met goeie voorbeelden en positieve eigenschappen van fietsen te tonen. Hiernaast zetten we ook positieve campagnes en acties op vooral om fietsers in de bloemetjes te zetten. Op wereldfietsdag organiseren we bijvoorbeeld samen met onze Franstalige fietspartner GRACQ een applausdag waarbij er overal in België groepjes verspreid zijn en een applaus geven aan fietsers die passeren. Dit eenvoudige maar hartverwarmende gebaar zorgt ervoor dat fietsers met een glimlach op hun gezicht op hun bestemming aankomen."

#Fietsvriendelijk campagne

“Dit is een initiatief gericht op het bevorderen van hoffelijkheid tussen fietsers, wat essentieel is gezien de toename van het aantal fietsers deze laatste jaren. Deze campagne is ook een goed voorbeeld van hoe dat we samenwerken met onze community. Een bevraging werd uitgevoerd bij onze leden om te weten te komen wat situatie’s waren waaraan ze zich ergerde of vaak tegenkomen. Het proces zelf van dit onderzoek was voor ons al heel leerrijk.”

Belangbehartiging en ledenondersteuning

“Het verdedigen van de belangen van fietsers en het ondersteunen van onze leden blijft een kernpunt. We proberen echt zoveel mogelijk en dan vooral met onze leden een interactie te creëren. Bij het maken van bevragingen zijn we telkens verbaasd over hoeveel interactie we krijgen. We geloven heel hard dat hoe meer leden we hebben, hoe groter dat onze impact kan zijn en hoe meer er naar ons geluisterd zal worden.

We hebben in samenwerking met de VRT ook een meldingen app ontwikkelt. Sinds 2021 wordt er hierop verkeersinformatie gemeld door en voor fietsers zodat ze onderweg op de hoogte worden gehouden over mogelijke obstakels of gevaren.”

 

Uitdagingen in fietsinfrastructuur

“Het aantal fietsers is aanzienlijk toegenomen vooral sinds de pandemie en is sindsdien in stijgende lijn gegaan en ook gebleven. We kunnen ons hiervoor vooral op de cijfers van fietsenverkoop baseren die fors was gestegen, maar ook via de telpalen op fietspaden bijvoorbeeld. Dit impliceerde natuurlijk dat veel van de infrastructuren sneller achterhaald geraakten en niet gelijkmatig konden meegroeien. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties en conflicten tussen fietsers. Onze initiatieven omvatten beleidsbeïnvloeding, positieve campagnes en acties om fietsers te eren en te stimuleren, evenals het bevorderen van hoffelijkheid en fietsvriendelijk gedrag onder fietsers.”

Conclusie

Fietsersbond is vastberaden om fietsvriendelijkheid te bevorderen en mobiliteitsveranderingen te bewerkstellen in 2024. Hun inzet voor een betere fietsinfrastructuur, veiligheid en betrokkenheid van de fietsersgemeenschap belooft een veelbelovend jaar voor de organisatie.

 

Foto's en video: ©Fietsersbond