Geven is goed voor jou en de wereld

Afbeelding
Foto het Gielsbos op donorinfo.be
© Het Gielsbos

Geven maakt gelukkig

Studies wijzen zelfs uit dat het goed is voor je gezondheid. Wie geeft, heeft meer zelfwaardering, is gelukkiger en wordt er fysiek beter van. Sommige wetenschappers beweren zelfs dat je langer leeft door vrijwilliger te zijn en te geven. 

Voel je je soms machteloos bij het vele onrecht waarover de media berichten? Zelf mis je misschien de expertise en de capaciteiten om daar iets aan te doen. Maar goede doelen hebben de nodige expertise om wel een verschil te maken. Daarvoor hebben ze jouw steun nodig. Door te geven aan een goed doel kan jij écht impact realiseren.

Geven maakt het verschil

Geven is onmisbaar voor goede doelen. Zonder de steun van schenkers en vrijwilligers zouden ze veel minder mensen kunnen helpen. Zelfs een kleine gift maakt al een groot verschil.

  • Je vergroot de impact van een goed doel: vele kleintjes maken een groot. Met meer middelen kunnen goede doelen ook meer mensen helpen. Transparante goede doelen vertellen jou altijd wat ze met jouw geld gedaan hebben.
  • Je geeft flexibiliteit: veel organisaties krijgen subsidies, maar daarvoor moeten ze beantwoorden aan strikte criteria. Die criteria zijn niet altijd aangepast aan wat er echt nodig is op het terrein. Dankzij jouw gift kunnen organisaties snel inspelen op de dringendste noden op een flexibele manier.
  • Je zorgt voor een hefboom: financiers betalen liever geen 100% van het bedrag dat een goed doel nodig heeft. Ze willen dat een organisatie toont dat ze ook zelf verantwoordelijkheid neemt. Met jouw gift financiert een goed doel de eigen bijdrage voor een subsidie. Zo wordt jouw kleine gift een hefboom om iets veel groters te realiseren.
  • Je zorgt voor zekerheid: dankzij jouw doorlopende gift kan een goed doel plannen op lange termijn. 
  • Je geeft ook morele steun: schenkers geven goede doelen het signaal dat mensen geven om hun werk en hun organisatie. Dat is een hart onder de riem en geeft de organisatie geloofwaardigheid naar de buitenwereld. Vergeet niet om je omgeving ook te vertellen over jouw gift!

 

Daarom geeft Liesbet:

'Dankzij onze acties kunnen organisaties gemakkelijker hun visie in de praktijk omzetten, meer autonomie krijgen.'

Liesbet zamelt met de Kuubistinnen geld in voor Natuurpunt

Geven is voordelig

  • Organisaties die daarvoor een erkenning hebben, kunnen je vanaf 40 € een fiscaal attest bezorgen. Daarmee kan je het bedrag van je gift aftrekken van je belastbaar inkomen, en zo verminder je ook de belastingen die je uiteindelijk moet betalen.
  • Ook wie een erfenis nalaat aan een goed doel, kan in bepaalde gevallen rekenen op een bijzondere fiscale regeling. In Brussel en Wallonië kan je nog steeds beroep doen op een duolegaat, waardoor zowel het goede doel als je erfgenamen een goede zaak doen. Voor informatie over nalatenschappen kan je altijd terecht bij Testament.be.