Artsen Zonder Grenzen (AZG) vzw

Humanitaire noodhulp

Vandaag zijn we een internationale organisatie, met honderden projecten in tientallen landen, maar onze missie is niet veranderd. Onze teams zetten alles op alles om slachtoffers van oorlogen, van rampen, en van epidemieën te kunnen verzorgen. Nog steeds zijn we verontwaardigd wanneer mensen niet de medische hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben, en nog steeds vinden we het belangrijk dat we die verontwaardiging publiek kunnen maken.

Om dat te kunnen doen, zorgen we ervoor dat we onafhankelijk zijn van alle mogelijke politieke, economische, militaire of religieuze machthebbers. Onze financiering komt voor 98,5% van particulieren, waardoor we volledig zelf kunnen beslissen welke hulp we waar verlenen. We zijn neutraal en hebben maar één belang voor ogen: dat van onze patiënten. En hoe zwakker en kwetsbaarder de patiënt, hoe harder we voor hem vechten. In ons veldhospitaal, in onze operatiezaal, in onze mobiele hulppost - en als het moet ook op de publieke tribune. 

  949.10 Aantal voltijds equivalenten personeel in 2023
  20 Vrijwilligers in 2023
Werkt rond
Waar
In België
Buiten België
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Afrika
Noord-Amerika
Azië
Europa
Zuid-Amerika

Donorinfo

Op zoek naar duidelijke, objectieve en gedetailleerde gegevens over dit goede doel?

De rekeningen van deze organisatie zijn in alle transparantie en onafhankelijkheid geanalyseerd, toegelicht en gepubliceerd door Donorinfo.

Wat doet Artsen Zonder Grenzen (AZG) vzw?

Missie en werking van AZG

Artsen Zonder Grenzen (AZG) is een internationale, onafhankelijke, medische hulporganisatie. Ze biedt medische hulp aan mensen die te kampen hebben met levensbedreigende situaties: bij gewapende conflicten, maar ook bij epidemieën of natuurrampen.

 De acties van AZG worden bepaald door de medische ethiek en de principes van neutraliteit en onpartijdigheid. AZG biedt hulp op basis van haar eigen inschatting van de noden en zonder enige vorm van discriminatie. De organisatie kiest nooit partij in gewapende conflicten. De onafhankelijkheidsgarantie zit verankerd in haar financiering, die (in 2012) voor 86% procent afkomstig is van private giften. De teams van Artsen Zonder Grenzen onderschrijven hetzelfde handvest en zijn samengesteld uit medisch, logistiek en administratief personeel van tientallen verschillende nationaliteiten. Het gaat zowel om expats als om mensen die in hun eigen land werken. Artsen Zonder Grenzen is een vzw die in 1971 in Frankrijk gesticht werd door dokters en journalisten.

Vandaag is Artsen Zonder Grenzen een internationale beweging die bestaat uit vijf operationelecentra, die operaties coördineren op het terrein, 23 nationale afdelingen, die zich vooral toeleggen op het zoeken van medewerkers en fondsen, en een internationale zetel in Genève, Zwitserland....


Teksten en foto's worden door de organisaties gewijzigd.
Laatste wijziging door de organisatie: 09/07/2024

Hoe kan je Artsen Zonder Grenzen (AZG) vzw helpen?

 

Wij hebben jullie steun nodig zodat we medische hulp kunnen bieden aan mensen in nood, aan slachtoffers van conflicten en natuurrampen in meer dan 70 landen. 99% van onze fondsen komt van particuliere schenkers zoals jij. 2 mogelijkheden: een eenmalige gift of een maandelijkse gift.

Natuurrampen, aardbevingen, epidemieën… Zulke noodsituaties vallen niet te voorspellen en kunnen duizenden slachtoffers veroorzaken op totaal onverwachte momenten. Door “noodpartner” te worden van Artsen Zonder Grenzen engageer je je op de lange termijn.

Met jouw maandelijkse steun geef je Artsen Zonder Grenzen de mogelijkheid om te plannen. Zo kunnen we op elk moment meteen in actie komen wanneer er een urgentie is. Wat jij maandelijks doet, is dus essentieel voor ons.

Als je over een heel jaar minstens €40 schenkt aan Artsen Zonder Grenzen, ontvang je een fiscaal attest. Voor elke schenking van €40 per jaar profiteer je van een belastingvermindering van 45%. Een gift van €100 kost je dus eigenlijk maar €55.

Deze attesten worden uitgereikt door de Belgische overheid. Wij sturen jouw fiscaal attest op per post, in maart van het jaar na het jaarin waarin je  jouw gift overmaakte.

 

Meestal voor het hoofdkwartier in Elsene (administratief werk)

Opbrengsten in 2023

  €503.952.809 Particuliere giften en bedrijfsmecenaat
  €1.813.193 Overheidssubsidies
  €5.241.568 Opbrengsten uit activiteiten, sponsoring of evenementen
  €9.767.340 Andere bedrijfsopbrengsten