Hoe maak je van jouw organisatie een transparant goed doel?

Afbeelding
-

Donorinfo helpt je om vertrouwen van schenkers te winnen, door hen te garanderen dat jouw organisatie transparant is. Maar wat betekent dat precies?

Hoe garandeert Donorinfo de transparantie van jouw organisatie?

Wie een gift doet aan een goed doel, wil dat dat geld goed besteed wordt. Daarom is het belangrijk dat organisaties open en dus transparant zijn over de manier waarop ze hun middelen besteden.

  • Goede doelen die zich laten registreren op Donorinfo, kiezen heel bewust voor financiële transparantie. Donorinfo analyseert je gedetailleerde rekeningen en stelt vragen waar nodig. Elke organisatie laat bovendien haar rekeningen controleren door een officieel erkende instantie, zoals een bedrijfsrevisor.
  • Na de analyse verwerken we de informatie in het standaard Donorinfo rapport, dat we publiceren op donorinfo.be. Zo kan je als schenker de informatie van verschillende organisaties makkelijk met elkaar vergelijken.

Een organisatie is voor Donorinfo dus transparant als ze vrijwillig gedetailleerde informatie vrijgeeft die gecontroleerd is door een onafhankelijke instantie en gepubliceerd volgens een gestandaardiseerd schema.

Afbeelding
Lieve Stappers Saman

Tenslotte is financiële transparantie natuurlijk fundamenteel. Zolang je het mandaat van de organisaties zelf niet hebt om in hun werking te gaan graven, is de lijst van Donorinfo heel welgekomen."

Lieve Stappers, adviseur voor filantropen bij Samman vzw

Aangepast aan de realiteit van goede doelen

De Belgische wet schrijft voor hoe organisaties hun boekhouding en rekeningen moeten bijhouden en welke informatie ze openbaar moeten maken. Maar die regels verschillen naargelang de grootte van de organisatie. Bovendien zijn de regels niet altijd aangepast aan de realiteit van goede doelen. Het model van de jaarrekening voor non-profitorganisaties en commerciële ondernemingen is immers hetzelfde. Het uniforme rapport van Donorinfo is gebaseerd op het verplichte model van de jaarrekening, met enkele belangrijke aanpassingen

  • Financiële informatie: je ziet onder andere hoeveel giften en hoeveel overheidssubsidies een organisatie krijgt, of hoeveel geld ze besteedt aan projecten, aan educatie of aan fondsenwerving.
  • Informatie over het beheer van de organisatie: je kan bijvoorbeeld zien wie haar bestuursleden zijn, of die een vergoeding krijgen of niet, het aantal vrijwilligers en betaalde personeelsleden, enzovoort. 
  • Informatie over de noden en de activiteiten van de organisatie: je ziet in elke fiche wat de activiteiten zijn van de organisatie en waarvoor ze jouw steun dit jaar precies nodig heeft.

Aan de schenkers de keuze

We doen geen uitspraak over welke organisatie de beste is. De publicatie op donorinfo.be garandeert schenkers dat ze objectieve en gecontroleerde informatie krijgen. Zo kan kunnen ze een keuze maken op basis van hun eigen criteria.

Wanneer ze doorklikken naar de website van jouw organisatie of je contacteren voor bijkomende informatie, kan je hen verder overtuigen door zo helder en transparant mogelijk te antwoorden op al hun vragen.

Afbeelding
Logo met toelichting Donorinfo
In één oogopslag

Het Donorinfo logo op jouw website maakt schenkers in één oogopslag duidelijk dat jouw organisatie inzet op transparantie.

Wil jouw organisatie ook gaan voor transparantie?