Hoe kies je een goed doel?

Afbeelding
WSM op donorinfo.be
WSM © Tim Dirven

Wil je geven aan een goed doel, maar weet je niet goed aan welke organisatie? Donorinfo helpt je op weg. Deze vragen kan je jezelf stellen:

Welk thema raakt jou?

Misschien is er in je familie iemand met een zeldzame ziekte. Dan is geven aan een organisatie die zich inzet voor medisch onderzoek naar zeldzame ziekten een natuurlijke stap. Of wil je iets doen voor de dakloze mensen die je tegenkomt op weg naar je werk? Dan kan je een organisatie steunen die strijdt tegen armoede. Zo zijn er voor iedereen onderwerpen die een gevoelige snaar raken, waar je je bij betrokken voelt.

Donorinfo heeft goede doelen opgedeeld in 23 thema's. De goede doelen hebben zelf aangevinkt welke thema's voor hen het belangrijkste zijn. Je kan organisaties filteren per thema via de linkerkolom in de zoekmotor.

Steun je een grote of een kleine organisatie?

Ook dat is weer een persoonlijke keuze. Kleine én grote organisaties zijn allebei heel erg nodig.

  • Een kleine organisatie kan misschien persoonlijker werken, voor meer nabijheid zorgen. Jouw gift, hoe klein ook, maakt voor hen een groot verschil.
  • Een grote organisatie kan dan weer expertise en capaciteit opbouwen om structurele problemen efficiënt en grondig aan te pakken. Het zou kunnen dat je liever doneert aan zo'n organisatie.

In de financiële fiche van elke organisatie op Donorinfo vind je hun jaarlijkse opbrengsten. Je ziet waar ze hun inkomsten vandaan halen en waar ze hun geld aan besteden. Op die manier heb jij alle informatie om een goed doel uit te kiezen dat past bij jouw persoonlijke keuze.

Waar wil je helpen?

Wil je een organisatie steunen die werkt in België, bij jou in de buurt, of wil je juist geld geven aan een goed doel dat wereldwijd strijdt tegen armoede? Was je op reis in pakweg Vietnam en wil je daar graag een goed doel steunen?

Je kan de goede doelen op donorinfo.be niet enkel selecteren per thema, maar ook per continent, per land en voor België zelfs per provincie waar ze werken.

Hoe wil je geven?

Een goed doel steunen kan op veel manieren. Je kan geld geven, vrijwilliger worden of steunen in natura. Ook daarop kan je organisaties selecteren in de zoekmotor.

Zoek informatie en vergelijk

Eens je hebt beslist welke goede zaak je wil steunen, kan je een selectie van organisaties maken en die vergelijken op basis van jouw criteria. Ga na of hun missie aansluit bij jouw waarden. Zoek ook informatie over het beheer van de organisaties : wie zit er in de raad van bestuur, bijvoorbeeld? En tenslotte, bekijk hun financiële informatie. Alle informatie op donorinfo.be is geverifieerd in alle objectiviteit door onafhankelijke experten.

Aarzel ook niet om zelf contact op te nemen met de organisatie. Op elke fiche vind je een contactadres. Je zal snel merken of er een ‘klik’ is en of je transparante antwoorden krijgt op je vragen.

Klaar om een goed doel te kiezen?