Teveel brieven of telefoontjes?
Regelmatig melden schenkers ons dat ze worden gecontacteerd door goede doelen aan wie ze nooit een gift hebben gedaan of hun gegevens hebben bezorgd. Dat zorgt voor heel wat ergernis, en is dus ook geen goede zaak voor de goede doelen in kwestie.
Om de nodige fondsen te vinden voor hun activiteiten, zijn organisaties regelmatig op zoek naar een nieuw publiek. Soms kopen ze daarvoor adressen aan bij een commerciële partner, of maken ze gebruik van een externe database die adressen van potentiële schenkers verzamelt, bijvoorbeeld bij een professioneel fondsenwervingsbureau. Het is mogelijk dat jouw adres in zo'n database terechtkwam nadat je een gift deed aan een organisatie. Dat hangt af van de overeenkomst die deze organisatie heeft met andere goede doelen of met een extern bureau.
Ga het gesprek aan
Wil je liever niet dat je gegevens doorgegeven worden? Vraag dan aan het goede doel dat je wilt steunen hoe het met je gegevens zal omgaan. Je hebt altijd het recht om je gegevens te laten schrappen uit de databank van een organisatie. Als de organisatie je de nodige garantie kan geven, kan je toestemming geven om je gegevens te behouden, zolang ze niet worden doorgegeven aan derden. Maak je wensen over in een brief of een email om alle onduidelijkheid te voorkomen.
Donorinfo geeft enkel informatie over goede doelen en kan niet tussenkomen in hun beleid of hun databeheer. Wend je dus rechtstreeks tot de organisatie waarvan je de brief of het telefoontje kreeg. Je vindt de contactgegevens telkens op de fiche van de organisatie.