Geeft online geven ook recht op een fiscaal attest?

Afbeelding
Vrouw met laptop - ook voor online giften kan je een fiscaal attest krijgen

Schenkers kunnen wettelijk enkel een fiscaal attest krijgen voor een gift die ze rechtstreeks storten op de rekening van het goede doel dat het attest uitreikt. Nieuwe technologieën, waarbij giften via een online platform naar een goed doel gestort worden, bezorgden goede doelen in het verleden heel wat kopbrekens. Want strikt genomen maken die giften een omweg via Facebook, Paypal, Mollie of een ander betaalplatform. Daardoor kwamen ze tot voor kort niet in aanmerking voor een fiscaal attest.

De wetgever heeft daar ondertussen een mouw aangepast. Giften via een online platform zijn aftrekbaar, als alle kosten (inclusief transactiekosten) in de boekhouding van het goede doel terug te vinden zijn. Voor de transparante organisaties op donorinfo.be is dat natuurlijk geen enkel probleem.

Andere regels in verband met fiscale attesten gelden ook voor online giften:

  • De schenker mag niets in ruil krijgen (een cake, een theatervoorstelling,…).
  • Je mag het geld niet laten inzamelen door een andere organisatie. Als je geld stort op rekening van organisatie x die dat dan doorstort aan organisatie y, kan je dus geen fiscaal attest krijgen van organisatie y.
  • Collectieve geldinzamelingen (opbrengsten van een wafelenbak, een geboortecadeau, enzovoort) komen niet in aanmerking voor een fiscaal attest. Dat kan onder andere het geval zijn voor een inzameling die je doet op Facebook voor je verjaardag.

Opgelet: om een fiscaal attest te mogen uitreiken, moet een goed doel erkend zijn. Wil je weten of een goed doel een fiscaal attest mag uitreiken? Je vindt die informatie in het tabblad ‘algemene info’ van elke fiche op deze site.

Lees de informatie over online geven en fiscale attesten op de website van de FOD Financiën.