Tips om te geven aan een goed doel

Als schenker wil je graag dat je gift terechtkomt bij een organisatie die betrouwbaar is en opkomt voor een doel dat je nauw aan het hart ligt. Organisaties die op donorinfo.be  staan, engageren zich om transparant te zijn over hun activiteiten en hun rekeningen. Dat is al een belangrijke basis van vertrouwen voor jou als schenker.

Hoe kan je nu een organisatie uitkiezen op donorinfo.be, en hoe kan je best steunen? We zetten je op weg met enkele tips:

  1. Ontdek welke organisatie werk doet dat jij belangrijk vindt

Net als iedereen heb jij vast enkele thema's die je nauw aan het hart liggen: misschien wil je graag iets doen voor zieke kinderen, ben je geïnteresseerd in voedselvoorziening in de derde wereld, of wil je iets doen voor mensen in armoede in België. De zoekpagina van donorinfo.be biedt je vele mogelijkheden om heel precies te kiezen op basis van verschillende criteria (geografisch, per thema, per grootte van de organisatie, per doelgroep, op basis van wat de organisatie nodig heeft...). Zo krijg je snel een overzicht van organisaties die werk doen dat jij belangrijk vindt.

2. Vergelijk informatie

Neem een kijkje op de fiches van de organisaties die je uitgekozen hebt. Dankzij de uniforme fiches op donorinfo.be, kan je de organisaties makkelijk vergelijken op basis van hun  activiteiten en financiële structuur. Alle financiële informatie die op donorinfo.be wordt gepubliceerd, werd bovendien extra geverifieerd door een extern erkend controleorgaan (zoals een bedrijfsrevisor, een accountant IAB of boekhouder BIBF). Je kan op de fiche ook zien hoeveel personeelsleden een organisatie heeft, hoeveel inkomsten uit overheidssubsidies, enzovoort.

3. Geef duurzaam

Heb je een organisatie gevonden op donorinfo.be en wil je haar steunen? Geef dan op regelmatige basis en op lange termijn, in plaats van een eenmalig bedrag. Dankzij vaste schenkers kan een organisatie makkelijker haar inkomen voorspellen en financiële keuzes maken. Een stabiele financiële situatie laat organisaties toe om op lange termijn te plannen en efficiënter te werken.

4. Bescherm je gegevens

Sommige organisaties doen beroep op externe consultants om fondsen te werven. Die informatie vind je ook in de individuele fiche. Het is mogelijk dat zo'n bureau jouw adres gebruikt om fondsen te werven voor andere organisaties. Als je liever niet wilt dat je gegevens worden doorgegeven, raden we je aan om aan het goede doel dat je wilt steunen te vragen hoe het met je gegevens zal omgaan. Je hebt altijd het recht om je gegevens te laten schrappen uit de databank van de organisatie. Als de organisatie je de nodige garantie kan geven, kan je toestemming geven om je gegevens te behouden, zolang ze niet worden doorgegeven aan derden. Maak je wensen over in een brief of een email om alle onduidelijkheid te voorkomen.

 

Geef in vertrouwen

Donorinfo staat er garant voor dat alle organisaties op donorinfo.be een politiek van financiële transparantie voeren. Elk jaar bezorgen ze ons hun gedetailleerde jaarrekening, die is gecontroleerd door externe en onafhankelijke experts. Deze jaarrekeningen vind je terug op Donorinfo, in een eenvormig formaat, dat beantwoordt aan de nood aan informatie van potentiële schenkers.
Laat de organisaties op donorinfo.be weten dat je hun inspanningen op prijs stelt door "via Donorinfo" op je overschrijving te vermelden. Ken je een organisatie die niet aanwezig is op donorinfo.be?

Opgesteld door Donorinfo - Laatste update : 04/08/2020