Samen sterk voor gezondheid

Gevolgd door Donorinfo sinds: 
2009

Haachtsesteenweg 53
1210
Brussel
(+32) 02 209 23 65

De missie van Viva Salud

Viva Salud is een niet-gouvernementele organisatie die strijdt voor het recht op gezondheid en soevereine ontwikkeling. Viva Salud ondersteunt de uitbouw van sterke sociale bewegingen die mensen organiseren en mobiliseren voor het recht op gezondheid in de Filipijnen, Palestina, de Democratische Republiek Congo en Cuba.
In België steunt Viva Salud hun politieke strijd door acties, campagnes en internationale netwerking. Zo wil Viva Salud, samen met de sociale bewegingen, mensen mobiliseren om het Belgische en Europese beleid om te buigen tegen uitbuiting en onderdrukking, ten gunste van het recht op gezondheid in het Zuiden.

Wat doet Viva Salud?

Filippijnen
in de Filippijnen werkt Viva Salud samen met 4 partners. De Council for Health and Development, Gabriela, IBON en Advocates for Community Health zijn aanwezig in verschillende dorpen en gemeenchappen van het archipel waar ze helpen om nieuwe gezondheidswerkers op te leiden. Ze organiseren de bevolking en vergemakkelijken op die manier hun toegang tot basisgeneeskunde. In de Filippijnen gaat 70% van de afgestudeerde artsen in de stad of in het buitenland werken. De inzet van deze partners is dus echt wel onontbeerlijk:

     • Gabriela is een koepelorganisatie van verschillende vrouwenverenigingen die opleidingen geeft, voornamelijk over gender en het recht op gezondheid.
      • CHD (Council for Health and Development) is een organisatie die actief is in de arme gemeenschappen van Manilla en bepaalde provincies. Ze willen de bevolking organiseren via opleidingen inzake basisgezondheid.
       • IBON Foundation is een alternatief documentatie- en onderzoekscentrum.
        • Advocates for Community Health is actief in de afgelegen regio’s van de Filipijnen waar malaria nog sterk aanwezig is en geeft opleidingen aan boeren zodat ze malaria kunnen voorkomen en vaststellen. 

     Palestina

     In Palestina werkt Viva Salud samen met Health Work Committees (HWC) en Union of Health Work committees (UHWC):

      • HWC is één van de belangrijkste gezondheidsorganisaties in de bezette Palestijnse gebieden. Viva Salud ondersteunt HWC bij de uitbouw en versterking van een netwerk dat jongeren in Jerusalem organiseert en mobiliseert voor het recht op gezondheid.
      • UHWC is een zusterorganisatie van HWC, die actief is in Gaza. UHWC heeft 4 medische centra, 1 dagcentrum en een hospitaal, maar organiseert ook culturele activiteiten voor jongeren.

      DR Congo

      In de Democratische Republiek Congo werkt Viva Salud  samen met ngo Etoile du Sud (EDS) en Collectif de Développement Intégré au Congo (CODIC):

      • EDS is een ngo die een netwerk van gezondheidscomités in verschillende Congolese provincies omkadert.
      • CODIC is een platform waarin ontwikkelingsorganisaties hun ervaringen kunnen delen. Het is een netwerk van 750 organisaties, actief in 5 provincies van Congo. 

      Cuba

      Viva Salud en Cubanismo.be hebben sinds 2016 een partnerschap met de Cubaanse ngo 'Centro Felix Varela' (CFV). Deze organisatie heeft al meer dan 15 jaar ervaring met 'greenmapping' in de volkswijken van Havana en ver daarbuiten. Greenmapping is een unieke methode waarbij de bewoners zelf hun lokale milieurijkdom in kaart brengen. Gewapend met een grondplan en in papier uitgeknipte symbooltjes verkennen ze hun buurt. Iedere waardevolle ecologische, sociale en culturele locatie krijgt een symbool. Momenteel zijn er al 115 plaatsen in Cuba met een ‘Grupo Mapa Verde’. Een groep van mensen (uit het buurtcomité, de plaatselijke school,...) die de ‘groene kaart’ van hun buurt vormgeven, updaten en ermee naar de lokale overheden stappen om samen werk te maken van een betere buurt. De opbrengst van de jaarlijkse Paascampagne die beide organisaties samen organiseren gaat naar deze groene partner.

      Hoe kan je Viva Salud helpen?

      Financiële steun

      Viva Salud krijgt subsidies maar is sterk afhankelijk van giften van particuliere schenkers om haar doelstelling te kunnen blijven realiseren.

      Vrijwilligers in België

      • administratie/secretariaat/fondsenwerving: voorbereiden van mailings, hulp bij kleine administratieve taken
      • logistieke hulp: voor de campagne '20 km door Brussel'
      • vertalingen: voor teksten van het Nederlands naar het Frans
      Fiche door Donorinfo opgemaakt – laatste wijziging : 04/06/2020