Opleiden van geleidehonden die gratis ter beschikking worden gesteld van personen met een visuele beperking of kinderen met autisme.

Gevolgd door Donorinfo sinds: 
2009

Steenweg op Sint Jansberg 2
1170
Watermaal Bosvoorde (Brussel)
(+32) 0473/30 24 27

De missie van Scale Dogs

Sinds 1990 stelt de vzw Scale Dogs gratis geleidehonden ter beschikking van blinden en slechtzienden: de pups worden zorgvuldig geselecteerd en Scale Dogs leidt deze op tot geleidehonden, kiest de hond die het best bij de gebruiker past en leert het koppel visueel gehandicapte persoon-geleidehond in harmonie te werken. Sinds 2018 heeft Scale Dogs ook een beperkt aantal assistentiehonden geplaatst bij een kind met autisme.

scale dogs

Wat doet Scale Dogs?

 • Opleiding en plaatsing van geleidehonden

  Jaarlijks plaatst de vzw geleidehonden bij visueel gehandicapte personen over heel België. De opleiding is een intensief werkproces. De kandidaat-geleidehond wordt een eerste keer geselecteerd op karakter wanneer hij een paar weken oud is. De hond verblijft gedurende een jaar in een gastgezin. De jonge hond moet in dit eerste jaar in zijn gastgezin alle facetten van het leven leren begrijpen en zich in zoveel mogelijk verschillende situaties volledig op zijn gemak en zelfzeker voelen. Hij moet alles ontdekken: de stad, een kermis, vuurwerk, trein-bus-tram, autoverkeer...  

  Op het einde van dit eerste jaar krijgt de hond een medische keuring en kan de eigenlijke training beginnen, onder leiding van één van de 3 instructeurs van Scale Dogs. Deze training duurt ongeveer 8 maanden en wordt gevolgd door een maand stage met de visueel gehandicapte persoon voor wie de hond bestemd is. In 2019 plaatste Scale Dogs 5 geleidehonden. Als een hond uiteindelijk niet geschikt blijkt te zijn als geleidehond wordt er gekeken of hij ingezet kan worden voor een ander doel.  Zo plaatste Scale Dog in 2019 2 honden als assistentiehond bij een kind met autisme en 1 hond als therapiehond in een woonzorgcentrum. 

 • Kostenplaatje van de geleidehond
  De kosten voor de aankoop, opleiding en medische opvolging van een geleidehond lopen al gauw op tot minstens 25.500 €. Het VAPH (Vlaamse Gemeenschap), de AVIQ (Franstalige Gemeenschap) of de PHARE (Brussels Gewest) kent een tussenkomst toe aan de visueel gehandicapte persoon, maar deze dekt absoluut niet de totale kosten van een geleidehond. Lang niet alle visueel gehandicapten kunnen hier bovendien een beroep op doen. Scale Dogs bekijkt elke aanvraag, en stelt een geleidehond ter beschikking, ongeacht of de persoon in kwestie in aanmerking komt voor een financiële tussenkomst van de overheid. De vzw zelf ontvangt voor haar werk geen subsidies.

 • Hondenschool voor gezinshonden
  Wekelijks geven vrijwilligers op zaterdagochtend hondentraining aan personen met hun gezinshond. Het lidgeld bedraagt 100€ en per les wordt een bijdrage van 3,00 € gevraagd. Deze middelen gaan integraal naar de opleiding van geleidehonden.

 • PAWS: programma voor kinderen met autisme
  In samenwerking met Dyadis vzw heeft Scale Dogs in 2015 een programma opgestart om te kunnen beantwoorden aan de vraag van ouders met een kind met een Autisme Spectrum Stoornis. De aanwezigheid van een hond kan hun dagelijkse leven verbeteren. PAWS staat voor Parents Autism Workshops&Support en is een trainings-en begeleidingstraject voor ouders van kinderen met autisme. Via een serie workshops leren ouders hoe zij hun hond kunnen trainen en inzetten in functie van hun kind. Sinds het 2de semester 2015 vonden al meerdere series workshops plaats.

 

Hoe kan jij Scale Dogs helpen?

Financiële steun

 • voor de aankoop van de pups, de verzorging en hun opleiding tot geleidehond. 
 • voor de opleiding van de assistentiehonden voor kinderen met autisme

 

Vrijwilligers in België

 • gastgezinnen: de kandidaat-geleidehonden verblijven een jaar lang in een gastgezin voor de eigenlijke training begint. Scale Dogs zorgt voor de screening en begeleiding van de gezinnen. De gastgezinnen komen ook op regelmatige tijdstippen samen om tips en ervaringen uit te wisselen.
 • opvang voor honden die niet door de medische keuring geraken of voor honden die te oud zijn geworden om nog als geleidehond te kunnen blijven werken (een hond blijft gemiddeld 8 jaar bij zijn baas en wordt dan vervangen).
 • vrijwilligers met ervaring in hondentraining/hondengedrag die het team van de hondenschool op zaterdag voormiddag  en maandag namiddag willen versterken

 Update 2020

Fiche door Donorinfo opgemaakt – laatste wijziging : 12/01/2021