Kan ik mijn oude meubelen, kleren en ander materiaal doneren aan één van de goede doelen op donorinfo.be?

Speelgoed waar uw kinderen te groot voor zijn, kleren die niet meer passen of meubels en huisraad die u niet meer gebruikt… U zou ze liefst geven aan mensen die er nog goed gebruik van kunnen maken. Dat is inderdaad een uitstekend idee, zeker als u het ook nog eens geeft aan een transparant goed doel. Met de volgende tips komt uw materiaal goed terecht.

Speelgoed waar je kinderen te groot voor zijn, kleren die niet meer passen of meubels en huisraad die je niet meer gebruikt… Je zou ze liefst geven aan mensen die er nog goed gebruik van kunnen maken. Dat is inderdaad een uitstekend idee, zeker als je het ook nog eens geeft aan een transparant goed doel. Met de volgende tips komt je materiaal goed terecht.

1.     Verzeker je ervan dat al het materiaal nog bruikbaar is en in goede staat

Organisaties kunnen enkel materiaal doorgeven aan de mensen waarmee ze werken dat in goede staat is en proper. Kijk voor alle zekerheid al je spullen nog eens na. Materiaal dat kapot of vuil is, moeten organisaties eerst herstellen of schoonmaken, of zelf weer kwijt geraken. Dat vraagt tijd en personeel die goede doelen niet altijd hebben.

2.     Zoek op welke organisaties materiaal accepteren op donorinfo.be

Voor elke transparante organisatie op donorinfo.be kan je nagaan wat ze precies nodig heeft op haar individuele fiche. Sommige organisaties zoeken vooral geld of vrijwilligers, andere organisaties kunnen ook materiaalgebruiken. Klik in de linkerkolom op ‘materiële noden’ en verfijn eventueel op het soort materiaal dat je wil schenken: speelgoed, kantoormateriaal, kledij,... Eventueel kan je ook een postcode invoeren om te kijken welke organisaties in jouw buurt materiaal accepteren.

3.     Vraag aan de organisatie welk materiaal ze kan gebruiken

Neem voor je materiaal brengt contact op met de organisatie van je keuze. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat ze net veel kinderkleertjes hebben gekregen in een bepaalde maat, en er geen extra meer kunnen stockeren. Beschrijf zo precies mogelijk wat je in huis hebt. Heb begrip als de organisatie nee zegt. Haar taak is immers om mensen te helpen, niet om oude spullen te recycleren.

4.     Maak goede afspraken over de manier waarop je het materiaal aanlevert

Sommige organisaties halen op aan huis, maar heel vaak hebben ze daar de mogelijkheden niet voor. Vraag hoe ze het liefst het materiaal krijgen, op welke manier je het best verpakt en op welk moment je langs kan komen om het te leveren. Hou er rekening mee dat als je ongevraagd spullen op het trottoir zet, dit door de politie kan gezien worden als sluikstorten.

 

Geef in vertrouwen

Donorinfo staat er garant voor dat alle organisaties op donorinfo.be een politiek van financiële transparantie voeren. Elk jaar bezorgen ze ons hun gedetailleerde jaarrekening, die is gecontroleerd door externe en onafhankelijke experts. Deze jaarrekeningen vind je terug op Donorinfo, in een eenvormig formaat, dat beantwoordt aan de nood aan informatie van potentiële schenkers.
Laat de organisaties op donorinfo.be weten dat je hun inspanningen op prijs stelt door "via Donorinfo" op je overschrijving te vermelden. Ken je een organisatie die niet aanwezig is op donorinfo.be?

Opgesteld door Donorinfo - Laatste update : 15/04/2021